Publicerad i Lekis 2014

Att möta den vuxna!

Så här det varit besöksdag igen. Dagen då det är dags att möta föräldrar, syskon och ev far- och morföräldrar till konfirmanderna. Besöksdagen infaller när halva lägret eller mera har gått. I det skedet har lägerdeltagarna blivit mera bekanta och deras personlighet börjar framträda tydligare. Eftersom skriban handlar om de stora livsfrågorna så märks det också att skriborna har tagit till sig en hel del och kanske rentav också förändrats litet. För många är det första gången som de är borta hemifrån på ett eget äventyr – utan föräldrar. Därför handlar besöksdagen ofta om de viktiga relationerna i livet – som håller på att förändras. Inte så att de blir mindre viktiga. Men så att de blir mera vuxna.

Storsamling på besöksdagen

 

Skriban är viktig för ungdomar som deltar i den. Den är fortfarande ett viktigt steg in i vuxenlivet. Men skriban är också viktig för föräldrar. Kanske betydligt viktigare än man tror. Och förändringen kan vara jobbigare för föräldrarna egentligen. De skall anpassa sig till en ny vuxen familjemedlem. De kan inte längre lämna sina beslut omotiverade och hänvisa till att de som föräldrar vet. (Om nu någon gör så längre) Det gäller att hitta den sunda vuxen-vuxen relationen med sina egna barn.

Och på besöksdagen är det ibland möjligt att märka hur den här nya relationen tar sin början. Det är fascinerande.

Livsresan är temat för dagen då i har besöksdag. Livsresan behandlas också på andra sätt än genom besök. Livsresan är värd att ta på allvar. Att inte bara låta saker och ting hända sig, utan medvetet ta greppet om det egna livet.

Jag är så glad över alla de fina ungdomar som jag får möta och har fått möta också i den här skriban. Ungdomar som vågar utforska livet, som mognar!

 

Författare:

Matteus Ungdom är namnet för den samlade ungdomsverksamheten i Matteus församling i Helsingfors. Vill du komma i kontakt med oss så kan du skicka ett mail till matteus.ungdom@gmail.com.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s