Publicerad i Matteus Ungdom

Att dela holme med andra församlingar

Matteus, Johannes, Petrus.

Inte en lista på evangelier, inte en fullkomlig lista på lärjungar, utan en lista på de svenskspråkiga församlingarna i Helsingfors. Dessutom också en lista på församlingar med läger på Lekholmen under somrarna.

Ett skribaläger är ganska sällan ensam på holmen. Ibland pågår två av våra Matteusläger samtidigt (som det för mesta dels varit under Matteus lägerperiod i år), men ibland delar man holmen med ett läger från någondera av de två andra församlingarna. Lekis 1 delade först holmen med ett Johannesläger, och just nu har Petrus ett läger samtidigt som Lekis 4 närmar sig sitt slut. (På bilden ser ni mig och Ida från Petrus Församling, vars Läger 2 är på holmen samtidigt med Matteus Lekis 4)

Att ha två egna läger samtidigt är ju nyttigt på flera sätt – gemensamma scheman, utrymmesplanering och annan planering mellan lägren är på många sätt smidigare och man känner (åtminstone nästan) alla som springer runt på holmen. Man behöver inte heller fundera på lägerkansli eller olika vanor och system som de olika församlingarna har på sina läger, och hur man får dem och hänga ihop.

Samtidigt så finns det en hel massa bra sidor med att ha ett annat läger på holmen samtidigt.

Det blir lätt så att man lever i en skribabubbla – inte bara nu under corona, men annars också. Att bara se ett sätt att ha skribaläger kan leda till att inte kunna utveckla sin egen verksamhet lika effektivt. Att se på ett annat system från sidan ger idéer, tankar och hjälper med att hitta på saker som man kunde göra annorlunda.

Det andra som är riktigt coolt med att dela holmen med obekanta typer är att de inte länge förblir obekanta. Man får en chans att både lära känna nya människor och att lite umgås med andra bekanta som man kanske inte annars träffar väldigt ofta. Själv har jag lärt mig känna en hel del fantastiska människor både från Petrus och Johannes församling, och jag njuter av att se dem yra runt på Lekis samtidigt med mig. Antagligen skulle jag t.ex. inte känna Ida om inte vi varit på Lekis samtidigt ett antal gånger. Många av dem man lär känna är (eller hoppeligen blir) såna man kan hänga med utanför lekholmen också!

På ett sett motiverar närvaron av ”utomstående” också till bättre jobb. Man vill ju att ens egen församlings ungdomsarbete ser bra ut, så man kämpar för att inte hålla på med allt för mycket dumheter och yrande, att inte missa tidtabeller och annat sånt. Kanske det leder till en mer kompakt helhet för våra läger (eller kanske inte).

Oavsett om det är ett annat Matteusläger eller någon av de andra som finns på holmen samtidigt med en själv, så skall fokuset ju ändå vara på det lägret man själv jobbar på, att det fungerar och att konfirmanderna trivs. Allt annat e ju en massa skoj extra :^)

/Kim

Författare:

Matteus Ungdom är namnet för den samlade ungdomsverksamheten i Matteus församling i Helsingfors. Vill du komma i kontakt med oss så kan du skicka ett mail till matteus.ungdom@gmail.com.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s