Publicerad i Matteus Ungdom

Hurdan undervisning har vi?

Hur ser min tro ut? Vad har jag för gudsbild? Vem är Gud egentligen? Vad säger Bibeln om skapelsen? Går det att tro på både skapelseberättelsen och Big bang? Det här är frågor som konfirmanderna fått fundera på under de första dagarna på Lekis 1.

Undervisningen på  lägret sker i många olika former. Vi får ta del av hjälpisarnas tankar då de presenterar dagens tema i morgonandakterna. Vi dyker in i de stora frågorna under Thinkshowen, som är som en talkshow med syftet att få konfirmanderna att börja tänka. Under showen ser vi på olika filmklipp och musikvideor, de unga ledarna ställer prästen mot väggen i de allra knepigaste frågorna och konfirmanderna får delta genom att rösta i olika frågor och kommentera på chatväggen. Dagens tema fortsätter att behandlas djupare i diskussionsgrupper där personliga åsikter får mer utrymme, och i mindre grupper tillsammans med hjälpisarna. I slutet av dagen firar vi aftonandakt eller mässa tillsammans där vi sjunger, tänder ljus, knyter böneband och tar del av ledarnas tankar kring dagens ämne. Under lägret skriver konfirmanderna också dagbok tillsammans med en ledare och får där ytterligare fundera på det vi gått igenom under dagen och utmanas i sin tro. Allra sist har vi natistund ute på sandstranden eller klipporna. Det är mysigt att få avsluta dagen tillsammans på det sättet och höra en personlig story av en hjälpis eller ung ledare. 

När jag frågade några konfirmander vad de tycker om undervisningen på lägret fick jag svaret att ”den är rolig och chill på samma gång som man lär sig jättemycket”. Bland favoriterna på dagsschemat var thinkshowen, “för att den är intressant” och natistunden “när man får höra om andras erfarenheter”. 

Morgonandakt
Thinkshow
Onsdagsmässa
Lekar tillsammans med Petrus församling och Holmen
Grillparty

Det blir rätt intensivt när man är många tillsammans på en ö och funderar på livets stora frågor, umgås med nya mänskor och gör allt tillsammans; äter, sover, leker, badar bastu, simmar, spelar volleyboll, skrattar, sjunger och spelar. När natten kommer och hjälpisarna sjungit och kramat konfirmanderna god natt tystnar småningom också det sista rummet. Vad fort dagen gick, fast det känns som en evighet sedan morgonen. Jag tänker på det sista en konfirmanden sa till mig innan vi sa god natt: “Jag känner mig trygg här”.

I mitt huvud ekar natisången som vi nyss sjöng tillsammans ute på klipporna:

Nu är dagen slut, 

den dag du gett åt mig, 

nu är jag trött, o Gud, snart sover jag.

Du blir ej trött som jag, när jag vilar vakar du

och skyddar mig båd’ natt och dag.

Tack för denna dag, 

för vänner som jag har,

för mat och kläder och nånstans att bo.

Och gode Gud, förlåt allt det stygga jag har gjort

mot både dig och människor.

Amen. 

Natistund på klipporna

Daniela, vuxenledare

Författare:

Matteus Ungdom är namnet för den samlade ungdomsverksamheten i Matteus församling i Helsingfors. Vill du komma i kontakt med oss så kan du skicka ett mail till matteus.ungdom@gmail.com.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s