Publicerad i Matteus Ungdom

Rap-musik och lovsång – gemenskap och stämning

Vad vill du med mig – hur kan jag närma mig dig?

Såhär låter en rad i sången Det Sägs Att som vi ibland sjunger på andakter. Raden passar också in med dagens tema, Vem är Gud?

Musik spelar en viktig roll på våra skribaläger. Under andakter sjunger vi en hel del och ibland får vi se musikvideon som har med andaktstemat att göra. Nästan varje thinkshow innehåller också en eller flera musikvideon.

Musiken har flera uppgifter. Dels skapar den stämning då hela lägret stämmer in i allsång, dels bygger den gemenskap. Det är också mer intressant för ungdomar att höra populärmusik som är kopplat till något visst tema. Dessutom ger live-musik liv till våra andakter. En del tycker också att musiken gör det lättare att hitta kontakt med Gud.

En vanlig andakt innehåller ofta 3-6 sånger. Nästan varje andakt inleds samt avslutas med en gemensam sång, och därpå spelas det musik under den delen av andakter som vi kallar för bönevandringen. Ibland har predikan eller tal direkt koppling till en känd låt, i vilka fall vi ofta får höra den låten.

Bland våra ungdomar finns en massa fantastiska sångare, och det är sällan ont om försångare. Ofta ackompanjeras andaktssångerna av en kombination av piano (eller keyboards), bas och gitarr. De ungdomar som spelar (eller vill lära sig) något instrument får delta, förståss!

För mig själv spelar musiken en massiv roll när det gäller lägerstämning. Jag njuter av att få spela på andakter, och av att lyssna till när ett helt kapell fullt med människor sjunger. Under Lekis 2 fick jag dessutom för första gången på min ”skribakarriär” fungera som musikansvarig och ledande andaktsmusiker – en uppgift som jag först var extremt nervös inför. Efteråt har jag en ännu större respekt för församlingens riktiga musiker. Trots att det var coolt att leda andakter med gitarr så är det nog väldigt skönt att spela vid sidan om andra på Lekis 3 igen.

Bilden är tagen från dagens kvällsandakt. Där ser ni två hjälpisar sjunga, och två av oss vuxenledare (Daniel och mig själv) spela piano och bas.

/Kim, Vuxenledare,

 

 

Författare:

Matteus Ungdom är namnet för den samlade ungdomsverksamheten i Matteus församling i Helsingfors. Vill du komma i kontakt med oss så kan du skicka ett mail till matteus.ungdom@gmail.com.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s